Aartsbisdom > Nieuws > Mgr. Hoogenboom spreekt op CSLK studiemiddag over Europa

Mgr. Hoogenboom spreekt op CSLK studiemiddag over Europa

Het Centrum voor de sociale leer van de Kerk (CSLK) organiseerde op 29 mei in de Tiltenberg (de priesteropleiding van het bisdom Haarlem-Amsterdam) een symposium over ‘Europa, meer dan één economische eenheid’. Mw. dr. M. Krijtenburg, mr. J. van Gennip, de Utrechtse hulpbisschop mgr. mr. drs. Th. Hoogenboom en drs. F. Hoppenbrouwers leverden bijdragen aan dit symposium over Europa, onder voorzitterschap van diaken ing. Ph. Weijers BScR.

Dr. Margriet Krijtenburg sprak deze middag over de betekenis van Robert Schuman, op wiens inspiratiebronnen zij in 2012 promoveerde. Schuman stond aan de wieg van de Europese eenwording en was onder meer tweemaal premier van Frankrijk. Voor hem loopt een proces van zaligverklaring. Mr. Jos van Gennip sprak over de relatie van waarden en religie met Europa en verwees in zijn toespraak naar verschillende tendensen in het omgaan met de mensenrechten, de toenemende invloed van religies in andere werelddelen, de multiculturaliteit als bedreiging en als uitdaging en wees op de gemeenschappelijke waarden van Europa zoals die onder meer in het gedachtengoed van Schuman naar voren komen. Met Schuman onderstreepte Van Gennip daarbij het belang van respect en verzoening.

Mgr. Hoogenboom lichtte in zijn lezing de structuur en uiteenlopende activiteiten van COMECE toe, het comité van afgevaardigden van Bisschoppenconferenties binnen de Europese Gemeenschap, waartoe hijzelf behoort. Sinds kort is mgr. Hoogenboom bovendien voorzitter van de commissie voor juridische vraagstukken binnen COMECE. Drs. Frans Hoppenbrouwers belichtte de actuele ontwikkelingen in Oost-Europa bezien vanuit de Sociale Leer. De vraag werd gesteld of religie en nationale gezindheid, beide destijds onderdrukt in de post-communistische samenleving, wel geleid hebben tot een politiek-religieus-nationaal fundament en daarmee tot alternatief voor de westerse samenleving die zich kenmerkt door een maakbaarheidsvisie.

De bundel met alle lezingen van dit symposium over Europa, aangevuld met relevante documenten, is in voorbereiding en verschijnt binnenkort.

Bron: www.cslk.nl