Aartsbisdom > Nieuws > Wijk bij Duurstede organiseert jubileumjaar Bonifatius

Wijk bij Duurstede organiseert jubileumjaar Bonifatius

In Wijk bij Duurstede wordt in 2016 een jubileumjaar voor Bonifatius georganiseerd. Daartoe is begin juli het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar opgericht. In 2016 is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Bonifatius in 716 zijn eerste reis naar het Europese vasteland maakte en daarbij naar Dorestad (Wijk bij Duurstede) kwam. “Hij zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van Dorestad, Utrecht en zelfs heel West-Europa. Alle reden om die reis volgend jaar te gedenken,” aldus het comité.

“Velen weten dat Bonifatius in 754 bij Dokkum is vermoord. Weinigen weten wat voor belangrijke zaken hij tussen 716 en 754 in Nederland en Duitsland heeft gedaan. Daarbij blijkt bijvoorbeeld dat Bonifatius veel meer bij Dorestad-Utrecht hoort dan bij Dokkum,” aldus het comité. Dorestad was in Bonifatius’ tijd de grootste handelsstad van Noordwest-Europa, Utrecht was toen nog maar klein. “Het werk van Bonifatius heeft grote politieke én spirituele betekenis, niet alleen voor de 8ste eeuw, maar óók voor onze 21ste eeuw.”
Het Bonifatius-Dorestadcomité nodigt iedereen uit mee te denken over en mee te werken aan de invulling van het Bonifatius-Dorestad-jubileumjaar 2016. Het comité werkt momenteel aan de oprichting van een monument en het uitgeven van een boek. Ook staan een tentoonstelling en een herdenkingsbijeenkomst gepland. Eén van de leden van het comité is Kees Slijkerman, catechesecontactpersoon van de plaatselijke parochie Paus Johannes XXIII.

Klik hier voor meer informatie.