Aartsbisdom > Nieuws > Herdenkingsmis paus Franciscus in Utrechtse kathedraal

Herdenkingsmis paus Franciscus in Utrechtse kathedraal

Terwijl op 25 april de binnenstad van Utrecht volstroomde met Oranje uitgedoste mensen die daar Koningsnacht gingen vieren, was er in de St. Catharinakathedraal om 19 uur een herdenkingsmis voor paus Franciscus. Hoofdcelebrant was mgr. Woorts – kardinaal Eijk was al in Rome om op 26 april de uitvaart van paus Franciscus bij te wonen. Concelebranten waren pastoor Pauw en pastor Tilma (Maria Laetitia parochie), pastor De Bekker (Sint Martinusparochie) en pastor Swijnenberg.

Koster en acoliet Hans van Bunnik assisteerde samen met onder anderen enkele studenten van het Ariënsinstituut in de herdenkingsmis, hij werd eerder die dag onderscheiden als lid van Orde van Oranje Nassau. De viering werd bijgewoond door diverse vertegenwoordigers van Joodse en moslimzijde. Mgr. Woorts zei in zijn inleiding dat “wij hier bidden voor de zielenrust van paus Franciscus. Het bidden voor de overledenen is een werk van barmhartigheid dat de paus zeer ter harte ging. Toen hij voor het eerst op het balkon van de Sint Pieter verscheen – 12 jaar geleden – vroeg hij – voordat hij de zegen gaf – dat wij voor hem zouden bidden. Dat doen wij nu ook en wel vanuit ons geloof dat de dood en verrijzenis van onze Heer Jezus het hart van ons geloof is en de basis van onze hoop, aldus de paus zelf.”

In zijn preek stond mgr. Woorts stil bij de ontmoeting van de bisschoppen van Nederland met paus Franciscus tijdens het Ad Limina-bezoek te Rome op 11 november 2022. De paus zei toen: “Non siamo angeli” (“Wij zijn geen engelen”) en wees vervolgens waar het water stond en welke deur naar de toiletten leidde. Mgr. Woorts: “De paus wilde ons daarmee zeggen: voelt u zich vrij om te nemen en doen wat u behoeft. Hij wilde vooral een broederlijke ontmoeting, ons bemoedigen en we mochten hem gelijk alles voorleggen of vragen. Kardinaal Eijk omschrijft hem nu na zijn overlijden als een ‘paus van de bemoediging’ en dat hebben wij als Nederlandse bisschoppen bij hem toen zeker ervaren.”
Mgr. Woorts noemde ook de vele herinneringen “die in de afgelopen dagen zijn gedeeld over twaalf jaar dat paus Franciscus bisschop van Rome was en daarmee aan het hoofd stond van onze wereldkerk, als plaatsbekleder van Christus op aarde.” Hij noemde onder meer “de essentiële dialoog tussen leiders en gelovigen van andere kerken en godsdiensten. Van diversen van hen – waaronder van Joodse alsook moslimzijde en vanuit de Hindoe en de Boeddhistische gemeenschap – zijn na het overlijden van paus Franciscus hartelijke blijken van medeleven ontvangen.”

Wat mgr. Woorts persoonlijk vooral bijblijft, zo zei hij, “is het speciale Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat paus Franciscus ons heeft gegeven. “Dat bijzondere Heilig Jaar begon op 8 december 2015. De paus heeft daarmee vooral willen verkondigen en doen ervaren dat God barmhartig is, dat Zijn naam ‘genade’ is, en dat wij – kinderen van Hem – geroepen zijn Gods barmhartigheid waar te maken, zowel de lichamelijke werken – zoals het voeden van hongerigen, het kleden van naakten en het opnemen van vreemdelingen – als de geestelijke, zoals het steun geven, het bemoedigen en het vergeven van de ander. De paus heeft zeker ook benadrukt hoezeer wijzelf het moeten hebben van Gods barmhartigheid. Ja, wij zijn – in een andere zin – zeker ‘geen engelen’ en hij heeft het belang van het sacrament van boete en verzoening ofwel de biecht voor menigeen ook nieuwe glans gegeven, dat sacrament van Gods genade dat ons juist met Pasen door de verrezen Heer geschonken is.”
Mgr. Woorts: “Paus Franciscus heeft bovenal Christus willen verkondigen en daarom ook het wezenlijke belang van het gebed, onze persoonlijke omgang met de Heer, in het bijzonder in de Eucharistie en in de aanbidding van het Allerheiligst Sacrament.”

Paus Franciscus “heeft willen onderscheiden waar het op aankomt in ons geloof, in ons Kerk-zijn en in ons leven op deze ene aarde ons door God gegeven, aldus mgr. Woorts. “Hij heeft – het is al gezegd – zeker willen bemoedigen. Tegen ons als Nederlandse bisschoppen zei hij meerdere malen: “Avanti”, avanti” – Ga door!” En tegen ons allen zegt hij, blijft hij zeggen in dit Heilig Jaar: Wees ‘pelgrims van hoop’.”

Aan het eind van zijn preek stelde mgr. Woorts dat “zoals wij, broeders en zusters, was ook paus Franciscus ‘geen engel’ en daarom bidden wij voor zijn zielenrust en vertrouwen wij hem toe aan Gods barmhartigheid. Morgen zal op het einde van zijn uitvaart daarom het aloude ‘In paradisum’ gezongen worden, dat gezang, dat gebed waarmee katholieke christenen reeds eeuwenlang worden uitgevaren. Het is ons gebed nu voor paus Franciscus:
In paradisum deducant te angeli – Naar het paradijs geleiden u de engelen…”

Lees hier de preek van mgr. Woorts


Hans van Bunnik tijdens de viering

Tags: