Bemoedigende conferentie Missionaire Parochie

Met zo’n duizend deelnemers vond op zaterdag 8 februari in Veenendaal de vierde editie plaats van de landelijke conferentie Missionaire Parochie. Het thema was dit keer ‘Blijf in Mij’. Vanuit vele parochies van het Aartsbisdom Utrecht waren groepen naar Veenendaal gereisd. Ook mgr. Woorts en vicaris Cornelissen waren aanwezig, net als Stephie The-Mertens (projectmedewerker missionaire parochie bij het Aartsbisdom Utrecht) die terugkijkt op een “inspirerende en bemoedigende bijeenkomst.”
De aanwezigen kwamen uit alle delen van het land (er waren zelfs enkele deelnemers uit België, Duitsland en Oostenrijk). The-Mertens: “Tijdens de Eucharistieviering werd hoorbaar meegebeden en meegezongen, wat het geheel een feestelijk tintje gaf. Het was mooi om te zien dat veel mensen in groepen vanuit hun parochie waren gekomen. Zoals mgr. Liesen zei in zijn homilie: ‘We gaan samen naar Jezus toe om daarna weer samen uitgezonden te worden. Jezus is de bron, we moeten eerst bij Hem komen. Dan krijgen we de kracht om door te gaan’.”

Foto: Katholiekleven.nl

Foto: Kompasfotografie
De ontmoeting met Jezus als bron was ook belangrijk in het verhaal van hoofdspreker Johannes Hartl, een theoloog uit Duitsland. Hij sprak over het belang van het gebed. Daarmee begint het. Zonder het gebed draagt ons werk geen vrucht. Heel praktisch kunnen we elke dag op dezelfde tijd en dezelfde plaats bidden. Gewoon proberen “er te zijn,” ons in de aanwezigheid van God te stellen. We hebben een vreugdevolle God die van ons houdt, van ons geniet. Als wij in die liefde zijn en blijven, beantwoorden we aan het verlangen dat diep in ieder van ons leeft. Het verlangen naar de schoonheid en de vreugde van God. Daarbij is het goed om te lezen in de Bijbel, zodat we woorden van waarheid en liefde lezen en Jezus beter leren kennen, niet blijven hangen in onze eigen gedachten. We hoeven niet alles te begrijpen, maar beginnen bij dat wat resoneert. Ook voor de parochies is het gebed het belangrijkst, benadrukte Hartl. Het geeft ons richting. Als we een maand lang elke dag een half uur bidden, verandert dat ons leven. Die uitnodiging en bemoediging gaf Hartl alle deelnemers mee.

Johannes Hartl, foto: Kompasfotografie
Vanuit de parochie St. Jacobus de Meerdere (Enschede e.o.) was Sander Harperink naar de conferentie gereisd: “Het was een inspirerende dag, zeker ook door de hoofdspreker dr. Johannes Hartl.” Het inspirerende was dat deze spreker in het plenaire deel en tijdens het seminar ‘s middags “grote thema’s zoals ‘gebed in de parochie’ concreet maakte, voorbeelden gaf en pakkende tips om er zelf mee aan de slag te gaan in de parochie. Daarbij gaf hij verdieping door de moeilijkheden te benoemen die je tegen kunt komen en wat je dan kan helpen om door te gaan.”
Harperink haalt de kernboodschap van Hartl aan: “The main thing is to keep the main thing the main thing!” Met andere woorden: als je in een restaurant komt, kom je niet voor de muziek of voor de bloemen – je komt voor het eten. “Het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te laten zijn. Wat is het ‘eten’ dat wij in de Kerk te bieden hebben? Wat is ‘the main thing’?” Hartl: “Ieder mens stelt zichzelf van binnen deze vraag: ‘Wie is God?’ God is prachtig; Hij is schoonheid. En God is gelukkig; Hij is vreugde. Vreugde en schoonheid hebben iets gemeen: ze willen allebei gedeeld worden. Vreugde en schoonheid wil je delen. Jezus wilde alles met ons delen. Hij deelde tot het uiterste. Hij gaf Zichzelf. Waarom evangeliseren we? Omdat we willen delen van de liefde, van de vreugde, van de schoonheid die God is. Als je God kent, verlang je daarvan te delen.”
Op het programma stonden ook getuigenissen uit enkele parochies (waaronder Lelystad in de H. Norbertusparochie) over hun ‘missionaire traject’ en na de lunch waren er diverse seminars: ‘Te druk om te bidden’, ‘Drie sleutels van parochievernieuwing’ en één over het bouwen van een team in de parochie. Daarin spraken Paul Donders en Ina Ruiter van xpand over de vijf competenties die daarvoor nodig zijn: inspireren, vertrouwen, team bouwen, visie & strategie ontwikkelen en discipline leven. Om te kunnen inspireren, moeten we zelf begeesterd blijven en ons de vraag stellen: wat motiveert mij? In de communicatie naar anderen kunnen we inspireren door naar iemand te kijken zoals God die persoon ziet en te proberen het talent van diegene te benoemen en waarderen. Vertrouwen heeft ook te maken met authenticiteit: jezelf kennen en eerlijk over jezelf zijn. Dan kun je de ander ook vertrouwen schenken. Het heeft te maken met empathie: een oprechte interesse in de ander, in zijn/haar welzijn en succes. En het heeft te maken met logica, met doen wat je belooft. Een team waarin je elkaar vertrouwt, daar ga je graag naartoe. Om een sterk team te bouwen, wil je alle leden bemoedigen hun talenten te gebruiken, een stapje verder te komen. Het gaat er (ook in de parochie) niet om ‘gaten te vullen’, maar de talenten van mensen te ontwikkelen, hen tot bloei te laten komen. Zo creëer je een sfeer van ‘gezonde prestatie’. Samen vraag je je af: wat is onze missie, onze opdracht? Wat zijn de trends in onze omgeving? Welke mensen willen wij dienen? Wat zijn de sterktes en zwakten in onze parochie? Wat is onze visie voor de komende jaren? Wat zijn onze dromen? Dan kies je concreet enkele dingen waaraan je wilt werken. Daarbij is discipline nodig, dat waarborgt kwaliteit. Goede zorg voor jezelf, je tijd goed indelen.

Mgr. Woorts, foto: Kompasfotografie
Aan het eind van de dag zegende mgr. Woorts de aanwezigen “als medepelgrims van de hoop om de wereld in te trekken met de hoopvolle boodschap van het Evangelie. Dat het geloof, de hoop en de liefde blijven groeien – door ons en in ons.”
Sander Harperink kijkt tevreden terug op de dag: “Er was een goede atmosfeer, met veel enthousiasme door inspiratie. Punten die ik meeneem naar de parochie: ‘Het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te laten zijn.’ Wie is God, hoe is God? Deze kern aan de orde laten komen in gesprek, bij bijeenkomsten van vrijwilligers, groepen en in dialoog. De persoonlijke band met Christus en het innerlijk leven delen met elkaar in de parochie. Dat is moeilijk, maar je ziet al eerste getuigenissen van mensen in de parochie hierover zichtbaar en hoorbaar worden. Vooral door nieuwe parochianen, jongeren en volwassenen die toetreden tot de Kerk.”
Volgend jaar wordt deze conferentie voor de vijfde keer gehouden. Deze lustrumeditie zal net als de eerste keer een tweedaagse conferentie zijn: op 12 en 13 maart 2026 opnieuw in Veenendaal. De Canadese priester James Mallon die met zijn boek ‘Als God renoveert’ uit 2014 mede aan de basis stond van de beweging rond de missionaire parochie komt voor deze gelegenheid terug naar Nederland.

Foto: Katholiekleven.nl
Parochies in het Aartsbisdom Utrecht die meer willen weten over de missionaire parochie kunnen contact opnemen met Stephie The-Mertens, e-mail: missionaireparochie@aartsbisdom.nl.
Ook vanuit het ecosysteem missionaire parochie is coaching mogelijk voor parochies: Ondersteuning of coaching nodig? | De missionaire parochie
Foto linksboven: Katholiekleven.nl
Terugkijken
Kijk de volledige livestream terug, met onder andere:
- Homilie bisschop Liesen tijdens de Eucharistieviering
- Inleiding dr. Johannes Hartl: ‘Te druk om te evangeliseren’
- Inleiding dr. Johannes Hartl: ‘Te druk om te bidden’
- Videoboodschap fr. James Mallon
- Alles op een rijtje: alle onderdelen van de conferentie aanklikken en terugkijken