Priesterwijding: ‘Houd het fundament zo krachtig en zuiver mogelijk’
Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, heeft op 9 november James Keuben priester gewijd. Hij riep de wijdeling op “het fundament, Christus zelf, zo krachtig en zuiver mogelijk te houden. Daardoor zul je des te meer als priester in staat zijn om dat fundament – en geen ander – in het hart van de mensen te leggen die aan je pastorale zorgen zullen worden toevertrouwd.” Met deze viering werd ook de Nationale Roepingenweek afgesloten – een week van gebed om roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven.
De Utrechtse aartsbisschop heette in de zeer goed gevulde Sint Catharinakathedraal onder meer de familie van de wijdeling welkom, die voor een deel uit Ghana en Engeland was gekomen om de plechtigheid bij te wonen.
Verder waren uit de St. Jacobus de Meerdere parochie waar de wijdeling (in Enschede) opgroeide, uit de drie samenwerkende parochies waar hij nu werkzaam is (HH. Jacobus en Johannes, De Goede Herder en Heilige Geest) en uit zijn stageparochie Licht van Christus parochianen naar Utrecht gekomen. Kardinaal Eijk noemde ook zijn vroegere pastoors onder wie pastoor Kortstee, bij wie Keuben zijn Eerste Communie heeft gedaan.
In zijn aanbeveling merkte rector Kuipers van de priester- en diakenopleiding het Ariënsinstituut op dat “de vlaggen uithangen in onze stad. Dat komt allereerst doordat de Domtoren na een restauratie van vijf jaar vandaag door koningin Maxima zal worden heropend. Maar ook omdat het een feestelijke dag is voor het Aartsbisdom Utrecht. Want vandaag mag ik James Keuben aan u voordragen om de priesterwijding te ontvangen.”
“Al tijdens zijn middelbareschooltijd in Enschede ontdekte James Keuben het verlangen om Christus te volgen en Zijn Kerk als priester te dienen,” aldus rector Kuipers. “Als verantwoordelijken van het Ariënsinstituut hebben we in de loop van de jaren mogen ervaren hoe James gegroeid is als een gelovig en spiritueel mens en hebben we hem zien groeien in zijn vriendschap met de Heer en zijn geschiktheid voor het pastoraat. Op basis van dit alles denken we dat het Aartsbisdom Utrecht met James een goede, gelovige, betrokken en oprechte priester in haar midden zal krijgen.”
In zijn preek wees kardinaal Eijk erop “dat het vandaag een mooie dag is om priester te worden gewijd, want we vieren ook het feest van de kerkwijding van de basiliek van Sint Jan van Lateranen, de hoofdkerk van de Rooms-Katholieke Kerk. Het is de kathedraal van het aartsbisdom Rome. Formeel is daarmee de Sint Jan – in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt – belangrijker dan de Sint-Pietersbasiliek. Dat kunt u ook lezen op de gevel. Daar staat heel ‘bescheiden’ op vermeld dat deze kerk ‘Moeder en hoofd is van alle kerken van de stad en van de wereld’.”
Die geveltekst lijkt onbescheiden maar is wel de waarheid, aldus kardinaal Eijk. “Het is het eerste kerkgebouw van alle kerken in het Westen, dat publiekelijk is ingewijd. Dat deed paus Sylvester op 9 november 324, dus nu op de kop af 1700 jaar geleden. Eindelijk konden de christenen uit de catacomben komen en publiekelijk God in deze kerk aanbidden.”
De Sint Jan van Lateranen is fundament van alle kerken in het Westen maar onder deze kerk ligt ook een fundament – “dat is het fundament waar Paulus over spreekt in de tweede lezing uit zijn eerste brief aan de christenen van Korinthe: ‘Naar de mij gegeven genade heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd waarop een ander voortbouwt.’ Met die ander, die op dat fundament voortbouwt, worden onder meer wij bedoeld, de bisschoppen, priesters, de diakens en ook alle leken die meehelpen dat fundament te leggen. Dat zal ook onze nieuwe priester James in zijn leven gaan doen.” Dat fundament is Jezus Christus: “Jezus Christus moet als een fundament in het hart van de mensen worden gelegd. Zonder dat fundament zijn wij stuurloos, weten we niet waarvoor we bestaan. … Jezus geeft richting aan ons leven en realiseert het doel van ons leven: want door zijn kruisdood bevrijdt Hij ons van onze zondenlast en door zijn verrijzenis bevrijdt Hij ons van de dood. Hij opent zo voor ons de deur naar het eeuwige leven bij God,” aldus kardinaal Eijk.
Kardinaal Eijk vertelde dat hem bij de wijding van een priester weleens de gedachte door het hoofd schiet ‘hoe zou de Kerk eruitzien als hij zijn 50-jarig priesterfeest viert?’ “Voor James, als hij het tenminste haalt, zal dat zijn in 2074. Ik heb geen idee hoe Kerk en wereld er dan uitzien. Maar soms vrezen we het ergste, zeker als we zien hoe christenen in Nederland een kleine minderheid zijn geworden en hoe antichristelijk de huidige samenleving is.”
“Nog niet zo lang geleden dacht ik ook: katholieken moeten terug naar het getto en naar de catacomben. De catacomben waren ondergrondse gangen in Rome waar de christenen hun doden begroeven en in het geheim de Eucharistie vierden. Moeten we als onze kerk gesloten is dan maar een schuilkeldertje aanleggen op onze begraafplaats, zodat we daar de Eucharistie kunnen vieren en achter gesloten deuren God aanbidden te midden van de graven van onze dierbare overledenen, als de vervolging losbarst?”
Inmiddels is kardinaal Eijk positiever gestemd, zo zei hij. “We zien in het aartsbisdom de laatste tijd iets opbloeien. Er zijn kerken waar ik 16 jaar geleden een groep grijze hoofden ontmoette, die deze conservatieve aartsbisschop minstens met licht afgrijzen zagen komen. In diezelfde kerken, vooral in de steden, ontmoet ik nu vurige gelovige en biddende jongeren en gezinnen met kinderen. Ruim de helft komt zonder rollator. Je valt gewoon van je stoel van verbazing. Die jongeren komen niet om te discussiëren over de wijding van de vrouw, want dat is een thema uit de jaren ‘60 dat hen helemaal niet meer interesseert. Ze komen om te bidden. Ze komen om de aanwezigheid van Christus in hun hart, het fundament van hun leven, te versterken. En wat ze ook doen: ze dragen frank en vrij het christelijk geloof uit via sociale media of andere digitale wegen. Daardoor komen vooral in de steden elk jaar meer jonge mensen tussen pakweg 20 en 50 jaar vragen om het doopsel en/of het vormsel en ook de eerste heilige communie.”
Kardinaal Eijk riep James Keuben op “het fundament, Christus zelf, dat door de inzet van de priesters van Enschede en hun medewerkers in je hart is gelegd, zo krachtig en zuiver mogelijk te houden. Daardoor zul je des te meer als priester in staat zijn om dat fundament – en geen ander – in het hart van de mensen te leggen die aan je pastorale zorgen zullen worden toevertrouwd.”
Tags: Wijding