Aartsbisdom > Huwelijk en gezin > Diocesane Gezinsdag rond vier gebedsvormen

Diocesane Gezinsdag rond vier gebedsvormen

Op zaterdag 28 september vond de tweede Diocesane Gezinsdag van het Aartsbisdom Utrecht plaats. Het thema was ‘Symfonie van gebed’, geïnspireerd door het Jaar van het Gebed dat paus Franciscus heeft uitgeroepen als voorbereiding op het Heilig Jaar in 2025. De dag vond plaats in en rondom de H. Nicolaaskerk te Baarn (parochie HH. Martha en Maria).

De dag begon om 10.30 uur met koffie/thee en een korte ontmoeting voor de 20 gezinnen die zich verzamelden. Daarna werd de Gezinsdag in de kerk officieel geopend door Elise Bangma-Mertens (medewerker Huwelijk en Gezin van het aartsbisdom) en vertelde pastoor Ronald den Hartog (bisschoppelijk gedelegeerde Huwelijk en Gezin) kort iets over het Heilig Jaar. Hij had het symbool voor het Heilig Jaar meegenomen: een zwart gebogen kruis met onderaan een wit anker. Pastoor Den Hartog: “Het anker is het ‘algemene’ symbool voor de hoop, maar Christus’ kruis is onze Hoop! En Hij roept ons op om samen met Hem op weg te gaan, als pelgrims van hoop, met Zijn liefde als ons anker.”

Na de opening en inleiding was het tijd voor de ‘ontdekkingstocht’. Er waren in en rond de kerk vier gebedsstations: Rozenkrans, Muziek, Kunst en Bijbel. De gezinnen gingen langs al deze stations en kregen daar een korte uitleg over die specifieke vorm van gebed. Op deze manier konden de gezinnen kennismaken met en een beetje proeven van de workshops die in de middag plaats zouden vinden.

Na de ontdekkingstocht verzamelde iedereen zich weer in de grote ruimte naast de kerk voor een goed verzorgde lunch. Er waren rijkelijk belegde broodjes en er was veel tijd en ruimte voor ontmoeting en gesprek. Elise Bangma: “Het was mooi om te zien hoe de gesprekken onderling echt goed op gang kwamen en hoe het ook goed klikte tussen de kinderen. Het zonnetje scheen heerlijk, dus de kinderen hebben ook nog lekker buiten kunnen spelen.”

Tijdens de lunch schreven de deelnemers zich ook in voor de verschillende workshops van deze Gezinsdag. De workshop over de Rozenkrans werd begeleid door Dorothé van Diemen, catecheet uit de St. Jan de Doper parochie. De kinderen kregen hier de gelegenheid om zelf een rozenkrans te maken. Er waren verschillende kraaltjes, touwtjes, mooie kruisjes en Mariamedailles. De kinderen waren allemaal heel geconcentreerd bezig, waardoor er voor de ouders tijd ontstond om met elkaar te delen en ervaringen uit te wisselen. Eén van de vaders zei dan ook dat hij het zo fijn vond dat er op een ontspannen en natuurlijke manier tijd was voor onderling gesprek.

Muziek en kunst
De workshop Muziek werd geleid door Astrid Broeders en Jonna de Wit. Zij studeerden samen met de deelnemers twee liederen in. Tijdens de ontdekkingstocht in de ochtend werd al uitgelegd dat muziek een verbindende factor heeft en dat het mooi is om als gemeenschap samen te zingen. In de workshop was dit duidelijk voelbaar, zo speelde een deelnemer mee op zijn eigen gitaar. Ook stond er een oude djembé en het bleek dat sommige deelnemers daar talent voor hadden.

De workshop over Kunst werd begeleid door Maroesjka Sleegers, pastoraal werkster voor de Sint Marcellinus parochie. Tijdens de ontdekkingstocht vertelde zij kort over de oorsprong van kunst in de Kerk. Mensen konden vroeger namelijk veelal niet lezen, maar de Kerk wilde wel graag het Evangelie verkondigen. Door kunst te gebruiken; door te schilderen, door glas-in-lood ramen, kon men de verhalen van de Bijbel zien en zo toch de Bijbel leren kennen. In de workshop versierden de deelnemers kaarsen. Er werd eerst een mooi plaatje ingekleurd en vervolgens werd dit op de kaars bevestigd dankzij de hitte van een föhn. De kinderen werden hierdoor geïnspireerd en er werden al plannen gemaakt om later thuis nog een kaars te maken voor bijvoorbeeld Advent of Kerstmis.

Lectio Divina
De vierde workshop werd gegeven door Klaartje Hadida, catecheet voor de parochies HH. Martha en Maria en Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Zij ging Lectio Divina doen met de gezinnen. Lectio Divina is een manier van de Bijbel lezen die eigenlijk voortkomt uit de Benedictijnse kloostertraditie. Er zijn verschillende stappen die je samen doorloopt. Klaartje had het verhaal van Zacheüs uitgekozen en had daar ook een mooie grote afbeelding van meegenomen. Bij Lectio Divina wordt eerst het verhaal (een paar keer) gelezen: lectio. Daarna is de stap meditatio waarbij je eigenlijk overweegt wat de tekst betekent. Daarna volgt de oratio. Tijdens die stap vraag je in gebed wat God wil zeggen door de tekst heen. De laatste stap is de contemplatio waarbij je eigenlijk even stil blijft staan bij Gods aanwezigheid. Al deze stappen werden met de gezinnen doorlopen en het was mooi hoe ze allemaal goed meededen en hoe ook de kinderen daarin een rol kregen. Deze vorm van gebed is goed te gebruiken in het gebedsleven thuis, individueel of als gezin samen.

Na de twee workshoprondes werd er afgesloten met een gebedsviering met de uitstelling van het Allerheiligst Sacrament. Pastoor Joachim Skiba van de parochie HH. Martha en Maria ging hierin voor, samen met pastoor Den Hartog en diaken Jan Nieuwenhuis. De viering werd muzikaal begeleid door Astrid en Jonna. Tijdens de viering werden de gezinnen uitgenodigd om naar een van de priesters te gaan om een gezinszegen te ontvangen. Ook de gemaakte rozenkransen en kaarsen werden gezegend. Voor sommigen was dit de eerste keer dat ze als gezin een zegen ontvingen en dit werd erg gewaardeerd.

Als afsluiting van deze Gezinsdag was er een borrel waarbij er nagepraat kon worden en waar ook al vooruitgeblikt werd op een volgende keer. De organisatie kijkt met veel dankbaarheid terug: “Er waren weer gezinnen vanuit het hele Aartsbisdom Utrecht gekomen. Het is fijn om te zien dat ze moeite doen om te komen en het de lange reis waard vinden. De dag was ook zeker geslaagd door de fantastische groep vrijwilligers die op de achtergrond veel en hard heeft gewerkt. Er wordt al uitgekeken naar de volgende Diocesane Gezinsdag die eind september 2025 zal plaatsvinden!”