Aartsbisdom > Nieuws > Paus Franciscus inspireert Nederlandse jongeren in België

Paus Franciscus inspireert Nederlandse jongeren in België

Het bezoek van paus Franciscus aan België van 26 t/m 29 september heeft diepe indruk achtergelaten, vooral bij de vele jongeren die deelnamen aan het speciale jongerenfestival Hope Happening en de Heilige Mis met de paus. Dat laat Żaklina Melis weten, projectleider van JongKatholiek en organisator van een Nederlandse busreis voor jongeren om deel te nemen in België.

Op zaterdagochtend 28 september verzamelden de jongeren (onder meer uit het Aartsbisdom Utrecht) voor het vertrek nabij Utrecht Centraal. Daar was mgr. Woorts aanwezig om hen de reiszegen te geven voor ze in de bus stapten. Het festival en de Mis in België stonden in het teken van zingeving, hoop en liefde. Honderden Nederlandse jongeren, ook gekomen met andere busreizen, waren erbij. “De jongeren deelden hun zoektocht naar betekenis in het leven en vonden hoop en kracht in de boodschap van liefde die paus Franciscus bracht,” zegt Żaklina Melis. “Er was bijzonder veel belangstelling voor de nachtwake en de Heilige Mis, die op zaterdag werd gevierd door kardinaal Czerny. De Heilige Mis met de paus was een centraal moment waarin de verbondenheid onder de aanwezige jongeren nog sterker voelbaar werd,” vertelt ze.

Dankbaarheid
Żaklina Melis kijkt met dankbaarheid terug op dit eerste evenement dat zij voor JongKatholiek organiseerde. “Het was mooi om met een groep enthousiaste jongeren samen te komen om dit historische moment te beleven. De positieve, hoopvolle energie die we in België mochten ervaren, willen we nu als een ware ‘wave of hope’ meenemen en over Nederland verspreiden.”
De deelnemende jongeren spraken de hoop uit dat het bezoek van de paus en het Hope Happening-festival een blijvende impact zullen hebben, zowel op henzelf als op hun geloofsgemeenschappen in Nederland. Ze hopen net als Melis dat de boodschap van hoop, liefde en eenheid als een golf door Nederland zal gaan en vele jongeren zal inspireren om zich opnieuw te verbinden met hun geloof.
Het evenement trok ook de aandacht van de Nederlandse media. Melis: “Dat bood de kans om het geloof onder een breder publiek te delen. Jongeren spreken van een onvergetelijke ervaring en kijken uit naar meer momenten van geloofsviering en saamhorigheid in de toekomst.”

Foto’s: Ramon Mangold

Tags: ,