Meinummer Op Tocht: Bernadette en Gangulphus
Het meinummer van het bisdomblad ‘Op Tocht’ blikt uiteraard terug op de rondgang die een schrijn met een reliek van de heilige Bernadette Soubirous in april door de Nederlandse bisdommen maakte. In het Aartsbisdom Utrecht was de reliekschrijn in Deventer en in Utrecht – de diverse vieringen, gebedsmomenten en processies rond de schrijn trokken vele mensen naar beide steden.
Ook in dit meinummer: een artikel over de ingrijpende renovatie van de pastorie in Buren. “De renovatieplannen lagen er al drie jaar, maar het duurde even voordat de neuzen van alle instanties – inclusief het bisdom – dezelfde kant op stonden,” vertelt Léon van Treijen. Hij heeft in het bestuur van de H. Suitbertusparochie de portefeuille gebouwenbeheer en houdt zich al vele jaren met dit onderwerp bezig. Het monumentale pand gaat van het gas af en er worden warmtepompen geïnstalleerd. De pastorie is net als de kerk gebouwd in 1886 naar een ontwerp van G. ter Riele in de stijl van de neogotiek.
Emma de Jong (erfgoedspecialist Museum Catharijneconvent) besteedt in deze editie aandacht aan Sint Gangulphus. “In Frankrijk en Zwitserland zijn er dorpen en kerken aan hem gewijd, langs het Belgische St. Truiden loopt zelfs een wandelpad dat zijn naam draagt,” zo schrijft ze. In Nederland zou de devotie tot de heilige al aan het einde van de zestiende eeuw tot een eind zijn gekomen nadat een aan hem gewijde kapel in Haarlem bij brand werd verwoest. Maar tot op de dag van vandaag hebben het Gelderse stadje Huissen en de O.L.V. ten Hemelopnemingkerk aldaar (parochie H. Maria Magdalena) een bijzondere band met de heilige, wat tot uitdrukking komt in het kerkinterieur en de jaarlijkse Umdracht (processie).”
Verder is er in het meinummer van Op Tocht aandacht voor bestaanszekerheid. “Wat wordt ermee bedoeld?” zo vragen de auteurs van dit artikel zich af. Ze geven zelf het antwoord: “Niets anders dan je verzekerd te weten van de meest elementaire zaken in het leven, zoals dagelijks een verantwoorde maaltijd, een dak boven je hoofd, een warm bed, toegang tot onderwijs en zorg en mogelijkheden om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Of anders gezegd: het gevoel hebben dat je volwaardig onderdeel bent van de samenleving. Die zekerheid verdient iedereen. Maar dat lukt ons in Nederland niet en zelfs steeds minder. Wat kun je als Caritaswerkgroep en als parochie meer doen dan afwachten tot er hulpvragen komen? SchuldHulpMaatje Nederland bedacht twee hulpmiddelen. Sinds december kun je een doos bestellen met spellen en folders om armoede bespreekbaar te maken, eerst intern en dan naar buiten toe in de parochie. Titel van deze doos: Red je het wel? Het materiaal is uitermate geschikt voor bezoekgroepen, pastorale teams, caritaswerkgroepen, wijkcontactpersonen en afdelingen van de K.B.O. en de Zonnebloem.”
Bestel dit nummer of neem een abonnement op ‘Op Tocht’
Tags: Op Tocht