Aartsbisdom > Nieuws > Video: viering en Lichtprocessie rond schrijn Bernadette

Video: viering en Lichtprocessie rond schrijn Bernadette

Van 16 t/m 20 april was de reliek van de heilige Bernadette in het Aartsbisdom Utrecht. Deze reliekschrijn reist in april door de Nederlandse bisdommen. Op vrijdag 19 april was er in de kathedraal in Utrecht een Eucharistieviering met daarna Lichtprocessie, zoals in Lourdes. Ook is voorgelezen uit één van de brieven van Bernadette. In een video van katholiekleven.nl vertellen kardinaal Eijk en bezoekers van deze viering over het bijzondere voorbeeld van Bernadette en de oproep van Maria van Lourdes.

“Bernadette Soubirous is voor ons echt ook een voorbeeld voor hoe we als christen kunnen leven,” zegt kardinaal Eijk in deze video. “Er bestaat in ons Aartsbisdom Utrecht, zoals ook in de andere bisdommen, een grote verering van Maria van Lourdes. Vandaar dat we heel blij zijn dat deze reliek ook ons bisdom bezoekt. Die is eerst in Deventer geweest en nu hier in de kathedraal. Hij gaat ook naar Den Bosch en is in Maastricht geweest met veel belangstelling. We zien dat Maria van Lourdes echt leeft.” De Utrechtse aartsbisschop benadrukt in de video dat Bernadette een heel toegewijde vrouw was, zeker later als religieus was ze toegewijd aan Christus. En ze had een groot verlangen om Jezus te ontvangen in de communie.

Kardinaal Eijk vertelt over de grote bisdombedevaart naar Lourdes in de voorjaarsvakantie vorig jaar. “Dat was een hele mooie bedevaart. De eerste keer dat mensen massaal hebben gebiecht tijdens deze bedevaart. En ook hier voor de Mis waren er heel veel mensen die hebben gebiecht bij de pastoor en andere priesters. Het is vreugdevol om te zien dat het sacrament van de biecht zo terugkeert in de harten van de katholieken. Dat beantwoordt ook aan de oproep van Maria: ‘bekeert u’.”

De aanwezigen zijn onder de indruk van de avond en van Bernadette. “Maria heeft haar uitgekozen, een arm meisje, niet geletterd, maar zuiver van hart. Ik denk dat het daarom gaat, dat we zuiver van hart moeten zijn en dat je dat ervaart als wonder.” Een jonge vrouw vertelt in de video dat ze heel graag katholiek wil worden. “En zoiets als dit komt maar een keer in je leven langs, zo’n mooie Mis.”

Bekijk hieronder de video:

Op zaterdag 20 april vertrok de reliekschrijn van Bernadette vanuit Utrecht naar het bisdom Breda. Om 13.30 uur was de laatste viering rond de schrijn in de kathedraal: een pontificale Eucharistieviering met mgr. H. Woorts en concelebranten, om 16.00 uur nam Utrecht afscheid van Bernadette.

Foto’s viering 20 april: Fleur Wiersma