Februari 2024

Vastenbrief 2024

In Op Tocht nr. 2 van 2024 is in plaats van de vaste column van kardinaal Eijk, de integrale tekst van zijn boodschap bij gelegenheid van de Veertigdagentijd gepubliceerd.

Hierin sluit de aartsbisschop van Utrecht aan bij de SIRE campagne ‘Hoop doet leven’, die mensen aanmoedigt hun lichtpuntje te vinden. “Wij christenen hebben daarnaast een gezamenlijk en blijvend Lichtpunt waarop we onze hoop richten: Christus. Hij zegt immers Zelf: ‘Ik ben het licht van de wereld. Wie Mij volgt, dwaalt niet rond in de duisternis, maar zal het licht van het leven bezitten’ (Joh. 8,12),” aldus kardinaal Eijk.

In zijn Vastenbrief, getiteld ‘Hoop doet eeuwig leven’, schrijft kardinaal Eijk dat voor christenen geldt: hoop doet eeuwig leven. “Want op Christus hebben wij onze hoop gevestigd en Hij is het die ons de weg wijst naar het eeuwig leven.” De Veertigdagentijd is een periode van onthouding, van inkeer, van verstilling. Kardinaal Eijk: “Gedurende deze veertig dagen kunnen we biddend onze hoop voeden. We bereiden ons voor op het Hoogfeest van Pasen, wanneer we vieren dat Christus de dood heeft overwonnen en ons daarmee is voorgegaan naar het huis van de Heer. Wij kunnen ons laten aanraken door Zijn licht – ook voor ons is de weg naar een nieuw en eeuwig leven mogelijk geworden.”

Lees hier de gehele Vastenboodschap van kardinaal Eijk