Aartsbisdom > Nieuws > Kerstmis speelt grote rol in decembernummer ‘Op Tocht’

Kerstmis speelt grote rol in decembernummer ‘Op Tocht’

Het decembernummer van het bisdomblad ‘Op Tocht’ bevat onder meer verslagen van de Bisdomdag over missionaire parochies in Ede en de diocesane Wereld Jongeren Dag in Wageningen. Beide dagen werden gekenmerkt door groot enthousiasme bij de deelnemers en een positieve kijk op de toekomst. Maar er is ook aandacht voor de Ariëns-gedachtenisviering in Enschede en het teruggevonden schilderij van Alphons Ariëns dat daar te zien was. En natuurlijk ontbreekt Kerstmis niet.

In dit decembernummer speelt Kerstmis een belangrijke rol: zo schrijft Emma de Jong (erfgoedspecialiste Museum Catharijneconvent) over kerstgroepen in het aartsbisdom: van middeleeuwse navolgingen tot eigentijdse Veluwse boeren. “De verscheidenheid aan groepen is groot, net als het materiaal waarvan ze gemaakt werden en de periode waarin ze vervaardigd zijn,” aldus De Jong. “Er is een klein aantal kerstgroepen dankzij een signatuur of stilistische vergelijkingen aan een kunstenaar toe te schrijven. Naast verschillende firma’s die fabrieksmatig seriegroepen produceerden, waren er in de twintigste eeuw namelijk ook beeldend kunstenaars die zich bezighielden met het ontwerpen en vervaardigen van kerstgroepen.” In haar artikel bespreekt ze een aantal van deze bijzondere kerstgroepen en hun makers.

Diocesaan diaconaal werker Tom van Vilsteren stelt in zijn bijdrage de vraag waarom het niet altijd Kerstmis kan zijn. “Eén van de mooie kanten van het kerstverhaal is dat er in de kerstperiode meer dan door het jaar heen, talloze initiatieven worden ontplooid om de minderbedeelde medemensen een beetje van het kerstgevoel mee te geven,” zo schrijft hij. “Dat kleine extraatje maar vooral die aandacht kan er altijd zijn. De boodschap van Kerstmis zou het gehele jaar door kunnen klinken. Keet, een zangeres op de Nederlandse kinderzender Telekids, verwoordt het op treffende wijze in het kinderliedje met de titel ‘Waarom kan het niet altijd Kerstmis zijn?’ Het zou mooi zijn als we het ‘kerstgevoel’ door het jaar heen mee konden nemen en delen.”
Kardinaal Eijk gaat in zijn column in op waakzaamheid: “Aan het eind van het kerkelijk jaar wordt onze waakzaamheid gevraagd voor het laatste oordeel en het einde van de wereld. In de Advent gaat het echter om de waakzaamheid met betrekking tot de wijze waarop we Christus verwelkomen als Hij terugkomt. De toon van de lezingen is duidelijk veranderd. Het gaat hier om een waakzaam, verwachtingsvol en vreugdevol uitzien naar de wederkomst van Jezus.”

Lees de column van kardinaal Eijk
Bestel dit nummer of neem een abonnement op ‘Op Tocht’

Tags: