Kardinaal Eijk bij plaatsing struikelsteen Mieks de Leeuw
In de binnenstad van Utrecht werd op 13 december een struikelsteen geplaatst voor Mieks de Leeuw-Snackers. Tientallen mensen waren aanwezig bij deze ceremonie, onder wie kardinaal Eijk die op verzoek van de familie een gebed uitsprak. Mieks de Leeuw-Snackers was een vrome katholieke vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde op de Kromme Nieuwegracht 35a. Ze was getrouwd met Phons de Leeuw met wie ze acht kinderen kreeg.
Kardinaal Eijk haalde de Bijbeltekst aan die geschreven staat op het bidprentje van Mieks de Leeuw. Het geloof was belangrijk voor Mieks, die toen zij in april 1944 in het Diakonessenhuis lag bezoek kreeg van aartsbisschop Johannes de Jong, met wie ze bevriend raakte. Vanwege haar sterke geloof koos de familie 13 december als plaatsingsdatum: de naamdag van de martelares Sint-Lucia. Bij de plaatsing van de steen waren diverse kleinkinderen en achterkleinkinderen van Mieks en Phons de Leeuw aanwezig. Twee van deze kleinkinderen plaatsten de steen in het trottoir. Initiatiefnemer Nicole Zonderhuis vertelde in haar speech dat de plaatsing van de struikelsteen bedoeld is als eerherstel voor Mieks. Ook Chris de Leeuw, het 98-jarige nichtje van Mieks, was aanwezig bij de ceremonie en sprak enkele woorden. Chris bracht als tiener tijdens de oorlog geld naar families van ondergedoken spoorwegpersoneel, die deel hadden genomen aan de spoorwegstaking.
Duitse stafassistente
Aan het overlijden van Mieks was een woordenwisseling met een Duitse vrouw voorafgegaan. In 1942 kreeg de familie De Leeuw Duitsers ingekwartierd in hun woning aan de Kromme Nieuwegracht. Op 28 mei 1944 (Eerste Pinksterdag) vond er een beschieting plaats door de geallieerde luchtmacht op een trein bij Maarsbergen. Daarbij vielen 19 doden en 28 gewonden. In deze trein zat ook de Duitse stafassistente die bij de familie De Leeuw ingekwartierd was. Met deze vrouw kreeg Mieks een discussie over de beschieting. Volgens de stafassistente was het moord en volgens Mieks een oorlogshandeling. Volgens de Duitse stafassistente was Engeland de oorlog begonnen, maar volgens Mieks was dat Duitsland. Vanwege haar opvattingen werd Mieks vervolgens gearresteerd en veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Deze straf moest de toen 60-jarige Mieks uitzitten in Duitsland. Ze bezweek op 13 januari 1945 aan de ontberingen.