De Geheimen van het Licht

Het laatste artikel in deze serie over de geheimen van de rozenkrans staat in het teken van de Geheimen van het Licht. Deze geheimen zijn pas in 2002 door paus Johannes Paulus II toegevoegd aan de traditionele vijftien geheimen van het rozenkransgebed en worden op donderdag gebeden. In de apostolische brief ‘Rosarium Virginis Mariae’ legt paus Johannes Paulus II uit dat Christus het centrum en de oorsprong is van het rozenkransgebed. Daarom mogen volgens hem de belangrijke gebeurtenissen uit Zijn volwassen en openbare leven niet ontbreken. Hij noemt deze vijf gebeurtenissen de Geheimen van het Licht, omdat “het hele Christusgeheim in werkelijkheid een geheim van licht is. Hij is het ‘licht van de wereld’.” (‘Rosarium Virginis Mariae’, 21)

1ste Geheim van het Licht: Jezus wordt gedoopt in de Jordaan
“In die dagen vertrok Jezus uit Nazaret in Galilea en liet zich in de Jordaan door Johannes dopen. (…) Er kwam een stem uit de hemel: ‘Gij zijt mijn Zoon, mijn veelgeliefde; in U heb Ik welbehagen’.” (Marcus 1, 9-11)

De deugd die bij dit 1ste geheim past is de deugd van trouw, specifiek trouw aan onze christelijke roeping. Door het doopsel worden we kind van God, we worden opgenomen in Zijn goddelijke familie. Bovenstaande zin uit het Evangelie kunnen we dan ook op onszelf betrekken. God heeft welbehagen in mij en roept mij om Zijn kind te zijn. Besef ik dagelijks dat ik een kind van God ben? Hoe geef ik uitdrukking aan dat ‘goddelijk kindschap’? Ben ik me bewust van de verantwoordelijkheid die het doopsel met zich meebrengt? Geef ik dit ook door aan mijn kinderen?

2de Geheim van het Licht: Jezus openbaart zich op de bruiloft van Kana
“Op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea. (…) Toen de wijn opraakte (…) sprak Zijn moeder tot de bedienden: ‘Doet maar wat Hij u zeggen zal.’ (…) Jezus zei hun: ‘Doet die kruiken vol water. Schept er wat uit en brengt dat aan de tafelmeester.’ Zodra de tafelmeester het water proefde dat in wijn veranderd was (hij wist niet waar die wijn vandaan kwam, maar de bedienden die het water geschept hadden, wisten het wel), riep hij de bruidegom en zei hem: ‘U hebt de goede wijn tot nu toe bewaard.’ Zo maakte Jezus te Kana in Galilea een begin met de tekenen en openbaarde Zijn heerlijkheid.” (Johannes 2, 1-11)

Bij dit geheim kunnen we als eerste denken aan de tussenkomst van Maria, die wij ook kunnen inroepen. Maar als we langer bij dit geheim stilstaan, kunnen we nadenken over de deugd van het ‘leerling-zijn’. Het teken dat Jezus in Kana doet, opent als het ware de harten van Zijn leerlingen om in Jezus Zelf en in Zijn missie te geloven. Vanaf dan delen Zijn leerlingen ook in die missie, net zoals wij daarin mogen delen. Hoe kan ik groeien in mijn ‘leerling-zijn’? Welke missie heeft God aan mij gegeven? Hoe voed ik mijn kinderen op tot leerlingen van Jezus?

3de Geheim van het Licht: Jezus verkondigt het Rijk van God en roept op tot bekering
“Nadat Johannes was gevangengenomen, ging Jezus naar Galilea en verkondigde er Gods Blijde Boodschap. Hij zei: ‘De tijd is vervuld en het Rijk Gods is nabij; bekeert u en gelooft in de Blijde Boodschap’.” (Marcus 1, 14-15)

Het bovenstaande vers is een van de vele verzen die bij dit geheim passen. Het hele Evangelie staat eigenlijk vol van de verkondiging van Jezus en de roep tot bekering. Ik weet niet of je bekering een deugd kunt noemen, maar toch wil ik daarbij stil staan. Jezus roept ons op tot bekering, in het bijzonder de bekering van ons hart, de innerlijke bekering. Hoe kan ik werken aan de bekering van mijn hart? In welke gebieden van mijn leven heb ik bekering nodig? Maak ik gebruik van het sacrament van boete en verzoening, en vertrouw ik op de genade die daaruit voortkomt? Leer ik mijn kinderen hierover?

4de Geheim van het Licht: Jezus verandert van gedaante op de berg Tabor
“Zes dagen later nam Jezus Petrus, Jakobus en diens broer Johannes met zich mee en bracht hen boven op een hoge berg, waar zij alleen waren. Hij werd voor hun ogen van gedaante veranderd: zijn gelaat begon te stralen als de zon en zijn kleed werd glanzend als het licht.” (Matteüs 17, 1-13)

De deugd die we bij dit geheim kunnen plaatsen, is het verlangen naar heiligheid. Jezus toont een glimp van Zijn heiligheid, van Zijn glorie aan drie van Zijn leerlingen. Net zoals Jezus straalt, zo zijn wij ook geroepen om te stralen; zo zijn wij ook geroepen tot heiligheid. Verlang ik echt naar heiligheid? Wat betekent het voor mij om heilig te zijn op de plek waar ik ben? Verdiep ik mij, met mijn kinderen, in de levens van de heiligen?

5de Geheim van het Licht: Jezus stelt de Eucharistie in bij het Laatste Avondmaal
“Onder de maaltijd nam Jezus brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het aan zijn leerlingen met de woorden: ‘Neemt, eet; dit is mijn Lichaam.’ Daarna nam Hij de beker en na het spreken van het dankgebed reikte Hij hun die toe met de woorden: ‘Drinkt allen hieruit. Want dit is mijn Bloed van het Verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden’.” (Matteüs 26, 26-30)

Het laatste geheim gaat over de Eucharistie, ‘oorsprong en hoogtepunt van het christelijk leven’. De deugd die we hierbij kunnen plaatsen is die van eerbied, eerbied voor Jezus in de Eucharistie. Ben ik me bewust van Jezus’ aanwezigheid in de Eucharistie? Hoe laat ik eerbied zien in de H. Mis? Hoe kan ik die eerbied vergroten en leren aan mijn kinderen?

Met dit artikel sluit ik de serie over de Geheimen van de Rozenkrans af. Het schrijven van de vier artikelen heeft mij weer een nieuwe waardering gegeven voor het rozenkransgebed en voor de rijkdom die we hebben in ons katholieke geloof. Daar ben ik heel dankbaar voor!

door Elise Bangma-Mertens (medewerker huwelijk en gezin)