Nieuws en interviews in oktobernummer Op Tocht
Het oktobernummer van het bisdomblad ‘Op Tocht’ heeft uiteraard aandacht voor de Bisschoppensynode, die van 4 tot 29 oktober in Rome wordt gehouden. Namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie is de Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom afgevaardigd. In Utrecht en in Rome waren er daags voor de start van de synode oecumenische Taizévieringen, om te bidden voor de toekomst van de Kerk.
Verder bevat het oktobernummer een uitgebreid interview met Pieter Rookmaaker. Veertig jaar lang werkte hij als ergonoom in de spoorwegbranche en minstens zo’n lange periode is hij betrokken bij de Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ). Het is bijna tijd om het stokje over te dragen, vertelt hij aan zijn keukentafel in Amersfoort. “Anders gaan ze nog denken dat ik echt niet van het pluche af wil.”
Rookmaaker beschrijft hoe zijn moeder opgroeide in een humanistisch-Joods gezin. Ze liet zich voor de oorlog dopen en tijdens het studeren op onderduikadressen in de Tweede Wereldoorlog kwam ze tot de overtuiging dat het katholicisme voor haar het ware geloof was. “Ik heb haar daarin gevolgd,” aldus Rookmaaker. Via zijn moeder – in 1951 één van de grondleggers van de KRI – raakte hij betrokken bij de KRI (nu KRJ), verreweg de langste tijd als penningmeester. Vooral was hij actief bij maatschappelijke kwesties en onder meer ook bij de organisatie van de Dag van het Jodendom. “Ik ben nu vooral bezig om de dialoog vorm te geven. Vanuit mijn specifieke persoonlijke situatie voel ik daarvoor een bijzondere verantwoordelijkheid. Ik ben katholiek én Joods, toch niet zo’n voor de hand liggende combinatie, en voel me in beide werelden thuis. Ik vind het dus belangrijk om beide groeperingen, heel concreet, met elkaar te laten kennismaken.”
Ook in het oktobernummer van ‘Op Tocht’: aandacht voor de eerste Diocesane Gezinsdag en een bijdrage van Emma de Jong (erfgoedspecialiste Museum Catharijneconvent) over bouwpastoor Henricus Teusse, die bij zijn 50-jarig priesterschap van zijn parochianen een herdersstaf kreeg.
Hans Oldenhof schrijft over het Katholiek Sociaal Denken dat volgen hem “springlevend” is en betrekt daarbij het boek van Herman Tjeenk Willink ‘Het tij tegen’. Dat boek sluit goed bij dit gedachtengoed aan, zo betoogt hij. Ook twee mooie uitgaves van uitgeverij Adveniat worden besproken: een boek met de laatste brieven van de heilige Titus Brandsma en een kijk- en leesboek over kerstgroepen uit de hele wereld. Kardinaal Eijk schrijft in zijn column over de Oostenrijkse kardinaal Innitzer en de kracht van de rozenkrans.
Lees de column van kardinaal Eijk
Bestel dit nummer of neem een abonnement op ‘Op Tocht’