Aartsbisdom > Nieuws > Kardinaal Eijk te gast in klooster ‘Regina Pacis’

Kardinaal Eijk te gast in klooster ‘Regina Pacis’

Kardinaal Eijk was op zaterdag 24 juni te gast in het klooster ‘Regina Pacis’ bij Valkenburg. Daar gaf hij op uitnodiging van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará een lezing. Het programma startte om 9.30 uur met een Eucharistieviering, na een korte pauze verzorgde kardinaal Eijk (bisschop-referent Medische Ethiek) een lezing getiteld ‘De zorg voor een menswaardig levenseinde: euthanasie en palliatieve zorg’.

Voor de H. Mis en de lezing waren ook vrienden van het klooster uitgenodigd. Na afloop van de lezing lunchte de Utrechtse aartsbisschop met de slotzusters, voor de andere aanwezigen was er een lunch in de conferentiezaal.

De priorij ‘Regina Pacis’ (Koningin van de vrede) ligt aan de rand van Valkenburg langs de weg naar Schin op Geul. Er verblijven twee religieuze gemeenschappen die aan het contemplatieve leven zijn gewijd: sinds 1958 de zusters Benedictinessen van de altijddurende aanbidding (stichteressen van deze priorij) samen met de zusters Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará, een jonger instituut (in Nederland ook bekend als ‘de blauwe zusters’). De Dienaressen werden uitgenodigd door de zusters Benedictinessen om het klooster samen met hen te bewonen, zodat het contemplatieve leven in de priorij ook in de toekomst zou kunnen blijven bestaan. De zusters delen samen het koorgebed, de Heilige Mis en de huishoudelijke taken. De contemplatieve tak van de zusters Dienaressen van de Heer werd op 19 maart 1991 gesticht. De gebedsintentie van de zusters Dienaressen is voor de waardigheid van de mens. Daarnaast willen zij in navolging van de Benedictinessen ook voor volledig eerherstel van het sacrament van de Eucharistie blijven bidden.