Aartsbisdom > Nieuws > Utrechtse hulpbisschoppen bij Kroningsfeesten Tongeren

Utrechtse hulpbisschoppen bij Kroningsfeesten Tongeren

Afgelopen weekend gingen in de Belgisch-Limburgse stad Tongeren de Kroningsfeesten van start. Diverse liturgische plechtigheden, een grote ommegang en een avondspel maken onderdeel uit van deze zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. De Utrechtse hulpbisschoppen Hoogenboom en Woorts waren op zondag 3 juli aanwezig bij de start van de feestelijkheden. “Het is een zeer indrukwekkend schouwspel,” aldus mgr. Hoogenboom.

Deze grootste processie van België, erkend als immaterieel cultureel erfgoed, trekt honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Zo’n 3.000 Tongenaren (Tongeren telt 30.000 inwoners) vormen tijdens de Kroningsweek viermaal een Kroningsprocessie en voeren vervolgens op een groot podium een avondspel op: op de zondagen 3 en 10 juli om 15 uur en op dinsdag 5 en vrijdag 8 juli om 19 uur. Op deze vier dagen vindt om 22.30 uur een avondspel plaats op de Grote Markt van Tongeren.

Kroningsfeesten 5

Kroningsfeesten 2

Aan de hand van teksten uit het Evangelie, ondersteund door een enorme licht- en klankinstallatie, wordt met dit avondspel de processie op een groot podium bij de basiliektoren en het stadhuis opnieuw uitgevoerd. In beide manifestaties wordt het leven van Maria en Christus uitgebeeld. Er lopen 18 groepen mee, de groep ‘Het Biddend Volk’ draagt de grote schat van relieken met zich mee. Deze groep verwijst naar het ontstaan van de Kroningsfeesten, als Heiligdomsvaart.
Verder vinden er in het Kroningsjaar diverse (orgel)concerten plaats en zijn er exposities in de stad te zien.

Kroningsfeesten 4

Historie
Vanaf de 14de eeuw werden in Tongeren om de zeven jaar gedurende zestien dagen de relieken getoond aan de pelgrims die op heiligdomsvaart kwamen. Het was vermoedelijk Rodolf van den Beek die in 1390 voor de eerste maal de zevenjaarlijkse tentoonstelling van de relieken organiseerde. De laatste heiligdomsvaart vond plaats in 1790. De Franse bezetter liet nadien geen toning van de relieken meer toe.
Einde 19de eeuw kende de Rooms-Katholieke Kerk een bijzondere verering voor Maria. Deze verering werd onder andere getoond in het kronen van Mariabeelden. Op 20 mei 1889 richtte de bisschop van Luik een verzoek aan paus Leo XIII om het genadebeeld van Tongeren te kronen. Bij breve van 10 september 1889 ging de paus op het verzoek in. De kroning had plaats op zondag 31 augustus 1890. Na de plechtigheid trok voor de eerste maal de Kroningsprocessie langs de versierde straten en pleinen van de stad. Zo ontstonden de Kroningsfeesten. De Tongenaren vonden hierin een gelegenheid om aan te knopen bij de vroegere heiligdomsvaarten.

Kroningsfeesten 3

Meer informatie, klik hier