Kerken Kijken Utrecht in de zomer

Stichting Kerken Kijken Utrecht verzorgt elk jaar tijdens het zomerseizoen de openstelling van een aantal kerkgebouwen in het centrum van Utrecht. De 42ste editie loopt nog tot en met zaterdag 14 september 2024. De toegang is gratis, een (kleine) donatie wordt op prijs gesteld.

Lees verder

Verslag van conferentie over geloof en sport in het Vaticaan

In mei 2024 werd in het Vaticaan een congres over geloof en sport georganiseerd met als thema ‘Je leven in het spel brengen’ (‘Putting your life into play’). Als vertegenwoordiger van de Nederlandse Bisschoppenconferentie was André Monninkhof (pastoor van de Emmanuel parochie en KNVB-scheidsrechter) afgevaardigd naar dit congres. Hij doet in een artikel verslag van de bijeenkomst.

Lees verder

Campagnedatum Actie Kerkbalans 2025 bekend

De data voor de actieperiode van Actie Kerkbalans 2025 zijn bekend: zaterdag 11 t/m zaterdag 25 januari. In deze actieperiode van twee weken vragen duizenden vrijwilligers vanuit honderden kerken in heel Nederland hun leden om een financiële bijdrage voor het functioneren van de eigen plaatselijke parochie of gemeente. In de campagne staat wederom de slogan ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’ centraal.

Lees verder

Wat kunnen parochies doen bij ontvangst phishing mails?

Er zijn recent nieuwe signalen ontvangen dat parochies worden benaderd met phishing mails. Dat meldde rkkerk.nl (de officiële website van de R.-K. Kerk in Nederland) onlangs. Zo ontvangen parochies en kerkelijke instellingen nep-mails waarin de afzender zegt namens de Belastingdienst te handelen. In die mails wordt gevraagd om de UBO-gegevens te controleren. Ook zijn er meldingen dat internetcriminelen zich in e-mails uitgeven voor pastorale beroepskrachten in een poging de ontvanger aan te sporen geld over te maken.

Lees verder

Tentoonstelling ‘Eleonora’ in de Deventer Broederenkerk

De tentoonstelling ‘Eleonora, een Engelse prinses in Deventer’ is t/m 15 september te zien in de door Eleonora gestichte Broederenkerk (parochie H. Lebuinus), aan de Broederenstraat in Deventer. Begin- en eindpunt van de expositie is de grafsteen van Eleonora, met ook een reconstructie van de steen uit 1355. Via een dertigtal grote platen wordt haar levensverhaal getoond, met bijschriften en geluidsfragmenten via QR-codes.

Lees verder

Nieuw jaarprogramma Jong Aartsbisdom

Het jaarprogramma voor 2024-2025 van Jong Aartsbisdom (JA) is bekend. “Het komende seizoen staat in het teken van het Jubeljaar en ons programma zit als vanouds weer lekker vol,” zo laat jongerenwerker Sarah Mijhad weten. “Zo komen we op de diocesane WJD in Arnhem samen met onze aartsbisschop kardinaal Eijk. We zijn present op de tweede editie van de vernieuwde KJD in Ede. En er is in januari een WJD@Home, al is de locatie nog even een verrassing…”

Lees verder

‘Kom en zie’: Jaar van verkenning en onderscheiding

Vanaf 25 september start het Ariënsinstituut met ‘Kom en zie’: een jaar van verkenning en onderscheiding. Rector Kuipers: “Misschien denk je er wel eens over priester te worden, maar weet je niet wat daar allemaal bij komt kijken. Misschien denk je dat het diaconaat iets voor je is, maar wil je eerst weten wat dat precies inhoudt. Of misschien wil je gewoon eens met iemand praten, omdat je gelooft dat je roeping voelt.”

Lees verder