Terug in het ritme

De zomervakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Voor velen van ons betekent dit dat het ‘gewone’ ritme weer van start is gegaan. Vaak hebben we even tijd nodig om in dat ritme te komen. Het kost moeite om elke dag op tijd op te staan, om de kinderen klaar te maken voor school, om op tijd op je werk te zijn en je werk goed te doen, om huishoudelijke taken te onderhouden et cetera. Het hoort erbij dat het moeite kost, maar dat betekent niet dat het makkelijk is om die moeite ook te nemen.
Zo is het ook met ons ritme met God. Hopelijk hoort tijd met God erbij in je gezin, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Ook voor onze relatie met God moeten we moeite doen en dat is helemaal niet erg. Als we voor iets of iemand moeite doen, is dat juist vaak een teken van liefde.
Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we ook in onze relatie met God een goed ritme vinden? Hieronder enkele tips die kunnen helpen bij het opbouwen van een dagelijks ritme.

Begin je dag met God
Het klinkt heel simpel en stiekem is het dat ook: probeer je dag met God te beginnen. Zeg Hem goedemorgen als je wakker wordt en draag je dag aan Hem op. Dat hoeft niet lang of ingewikkeld te zijn, een simpel gebedje is voldoende om je dag goed te beginnen. Leer dit ook aan je kinderen. Misschien hebben ze wel een kruisje of een Mariabeeldje in hun kamer. Je kunt ze leren om ‘goedemorgen’ te zeggen tegen Jezus op het kruis of tegen Maria met kindje Jezus in haar armen. Je kunt ze ook laten zwaaien of een handkusje laten geven. Zo leren zij ook dat het belangrijk is de dag te beginnen samen met God.

Bid voor en na het eten
Ook dit klinkt misschien heel logisch, maar in de drukte van alledag, met hongerige kinderen of veel te doen op je werk, vergeten we soms te bidden voor het eten. Het is mooi om even stil te staan bij alles wat Jezus ons geeft en Hem daarvoor te danken. Velen van ons hebben elke dag eten op tafel staan, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn verschillende tafelgebeden te vinden die je kunt gebruiken om met je gezin te bidden.

Bid een avondgebed
Zoals je je dag goed begint met gebed, is het ook fijn om je dag af te sluiten met gebed. Dit kan zo kort of lang als je zelf wil. Misschien vind je het fijn om een Bijbelverhaal te lezen met de kinderen. Er bestaan verschillende ‘365-dagen’ Bijbels, zo lees je in een jaar de hele Bijbel door met je kinderen. Je kunt vaste avondgebeden bidden of tijd nemen voor vrij gebed. Leer je kinderen dat ze alles mogen vragen aan Jezus en vergeet ook niet Hem te danken voor de dag. Een bekend gebedje dat bij ons nooit mag ontbreken: ‘Ik ga slapen, ik ben moe, sluit mijn beide oogjes toe. Lieve Jezus, houdt vannacht, over ons getrouw de wacht.’

Bovenstaande tips hebben allemaal te maken met ons dagelijks ritme. We zouden ook nog kunnen kijken naar ons wekelijks, maandelijks of jaarlijks ritme met God; denk hierbij bijvoorbeeld aan de wekelijkse H. Mis. In een volgend artikel zal ik hier verder op ingaan.