Wereldwijd rozenkransgebed met paus Franciscus
Paus Franciscus zal zaterdag 30 mei, samen met Mariaheiligdommen over de hele wereld, de rozenkrans bidden. Dat heeft de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie bekendgemaakt. Het rozenkransgebed vindt plaats op het einde van de Mariamaand mei en aan de vooravond van Pinksteren.
De paus bidt om 17.30 uur de rozenkrans bij de Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen; dit zal live te zien zijn in een aantal van de grootste Mariaheiligdommen. Zij kunnen op hun beurt de beelden delen van hun eigen rozenkransgebed. Ook diverse media zullen het gebed rechtstreeks uitzenden. Als thema is gekozen: ‘Zij allen bleven eensgezind volharden in het gebed, samen met Maria’ (Hand. 1,14). “Laten we samen met paus Franciscus de rozenkrans bidden, in geestelijke verbondenheid met de grootste heiligdommen ter wereld om zo de hulp in te roepen van Onze Lieve Vrouw vanwege de coronapandemie,” zo roept de Pauselijke Raad op.
De aandacht van paus Franciscus voor het apostolaat van de heiligdommen is bedoeld om “de pastorale activiteiten te ondersteunen van deze zeer belangrijke plaatsen van gebed. Hun normale functie als bedevaartsoord is verstoord door de coronapandemie, maar herstelt zich nu voorzichtig.”
Onder de deelnemende heiligdommen zijn Lourdes (Frankrijk), Fatima (Portugal), San Giovanni Rotondo en Pompei (Italië), het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in de Verenigde Staten, Elele (Nigeria), het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van de Vrede (Ivoorkust), het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe (Mexico), de Heiligdommen van Chiquinquira (Colombia), Lujan en Milagro (Argentinië) en het Nationale Heiligdom en de Parochie van de Hemelse Genade (Filippijnen).
De paus zal worden vergezeld door gelovigen die de verschillende groepen vertegenwoordigen die het meest getroffen waren door het virus. Onder hen zijn een longspecialist en een verpleegster uit twee ziekenhuizen in Rome: zij vertegenwoordigen de werkers in de gezondheidszorg die in de frontlinie stonden en staan bij de strijd tegen corona. Er zal ook iemand aanwezig zijn die is hersteld van COVID-19, evenals iemand die een dierbare heeft verloren aan het virus.
Namens de vele vrijwilligers “die zo’n belangrijke bijdrage hebben geleverd in de strijd tegen het virus” woont een vertegenwoordiger van de burgerbescherming het gebed bij. De vitale beroepen worden vertegenwoordigd door een apotheker en een tv-journalist. “Als teken van hoop en van de overwinning van het leven op de dood” zal er ook een jong gezin aanwezig zijn wiens kind is geboren tijdens de pandemie. Tot slot nemen een priester en diverse religieuzen deel aan het rozenkransgebed: hun aanwezigheid benadrukt het werk van de geestelijkheid in het bijstaan van zieken en stervenden.