Aartsbisdom > Nieuws > Kardinaal Eijk in Utrecht bij dodenherdenkingen

Kardinaal Eijk in Utrecht bij dodenherdenkingen

Bij gelegenheid van de nationale dodenherdenking op 4 mei heeft de Utrechtse aartsbisschop kardinaal Eijk een krans gelegd op Het Erehof van de Utrechtse begraafplaats St. Barbara. Ook burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en vertegenwoordigers van enkele andere organisaties legden een krans tijdens deze indrukwekkende jaarlijkse herdenking. Ook werden de namen uitgesproken van de vijftig gevallenen die in de oorlogsgraven op Het Erehof begraven liggen.

Deze Erehof staat onder auspiciën van de Oorlogsgravenstichting in Den Haag. De gevallenen die er begraven liggen zijn militairen, verzetsstrijders, dwangarbeiders en represailleslachtoffers uit of rond de stad Utrecht. De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei werd georganiseerd door het ‘Comité 4 Mei-Herdenking Erehof Prinsesselaan Utrecht’. Leden van de Koninklijke Brassband Utrecht verzorgden de muzikale omlijsting. Bij de start van de plechtigheden gingen leden van de Bond van Wapenbroeders de aanwezigen voor naar Het Erehof. Na een kort welkomstwoord was er een persoonlijk verhaal over Kees Kragten. Zijn broer Max was daarvoor speciaal uit Californië overgekomen. Hij vertelde dat hij nog veel aan Kees denkt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was tewerkgesteld en uiteindelijk omkwam door ondervoeding.

 

Aansluitend vonden de kransleggingen plaats, werden de namen van de vijftig gevallenen voorgelezen en was er een bloemenhulde door de aanwezige nabestaanden. Bij elk graf werden één of meer bloemen gezet. Na twee minuten stilte klonk de Last Post en zongen de aanwezigen het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Vervolgens droeg Ellen Deckwitz een gedicht voor en volgde tot besluit een defilé langs de vijftig oorlogsgraven.
‘s Avonds woonde kardinaal Eijk ook de drukbezochte herdenkingsplechtigheden bij die het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking op en rond het Domplein had georganiseerd. Burgermeester Van Zanen hield er een toespraak en legde samen met de 102-jarige Koosje Heijkoop een krans. Heijoop zat als twintiger tijdens de oorlog negen maanden ondergedoken. Voorafgaand aan de kranslegging waren de aanwezigen in een stille tocht vanaf het Pieterskerkhof naar het Domplein gelopen.