Aartsbisdom > Nieuws > Symfonische orgelavonden in Groenlose basiliek

Symfonische orgelavonden in Groenlose basiliek

Voor het zesde achtereenvolgende jaar vindt er deze zomer in de H. Calixtusbasiliek te Groenlo (Kerkwal) een serie orgelconcerten plaats. Organist Jaap Zwart bespeelt het monumentale Adema orgel uit 1926: een rijksmonument dat in 1993, door toedoen van onder anderen de Haarlemse bisschop Bomers, priesterzoon van Groenlo, naar het stadje in de Achterhoek kwam. Het eerste concert vindt plaats op woensdag 25 juli.

Zwart geeft in totaal vier symfonische orgelconcerten met werken van onder anderen Vierne, Franck, Saint-Saëns en Boëllmann. De overige drie concerten worden gehouden op de woensdagen 1, 8 en 22 augustus. Op 15 augustus is er geen concert vanwege de viering van Maria Tenhemelopneming. Voor het slotconcert op 22 augustus maakt organist Jaap Zwart een keuze uit de verzoeknummers die concertgangers tijdens de eerste drie avonden kunnen opgeven.

Alle concerten beginnen om 20.15 uur. De organist geeft aan het begin van elk concert een korte inleiding. De toegang is vrij, na afloop wordt een vrije gift gevraagd en is er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie of thee in de Calixtuszaal. Ook bestaat de mogelijkheid om het orgel en de speeltafel op de koorzolder te bekijken.

Meer informatie: klik hier