Kevelaer
Het Duitse plaatsje Kevelaer (vlak over de grens bij Venlo) is al eeuwenlang een bekend Mariabedevaartsoord. Al sinds 1642 wordt er in deze plaats een wonderbaarlijk genadebeeld (een ets) van de Maagd Maria vereerd. Dit genadebeeld staat bekend als de ‘Consolatrix Afflictorum’: de ‘Troosteres der bedroefden’.
Handelsreiziger Hendrick Busman was in 1641 op weg van Weeze naar Geldern en bad bij het hagelkruis op een kruising vlakbij het gehucht Kevelaer, toen hij tot driemaal toe een oproep van Maria hoorde: “Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!” Busman was arm, maar de kapel kwam er in 1642. Pelgrims volgden al snel en ook de eerste genezingen lieten niet lang op zich wachten. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk. Om het oorspronkelijke stenen gebedszuiltje heen werd in 1654 de Genadekapel gebouwd (zie foto), enkele jaren eerder was er al een bedevaartkerk gebouwd. In de negentiende eeuw werd de grote Mariakerk gebouwd, die in 1923 tot basiliek werd verheven.
Kevelaer behoorde enige tijd tot het bisdom Roermond, ging in 1801 tot het bisdom Aken behoren en werd vanaf ongeveer 1823 ingedeeld bij het bisdom Münster. Voor Nederlandse katholieken ‘boven de rivieren’ was Kevelaer lange tijd zeer belangrijk, omdat in het protestantse noorden openbare katholieke geloofsuitingen verboden waren. In het koninkrijk Pruisen, waar Kevelaer onder viel, bestond echter wel godsdienstvrijheid.
In het Aartsbisdom Utrecht zijn diverse Kevelaer Broederschappen actief, die jaarlijks een één- of meerdaagse bedevaart naar Kevelaer organiseren. Ook houdt een aantal Broederschappen vieringen in de parochies, voorafgaand aan en als afsluiting van het bedevaartseizoen.
Aangezien Kevelaer in Duitsland ligt, is het noodzakelijk in het bezit te zijn van een geldig paspoort dan wel een Europees identiteitsbewijs. Tevens dienen pelgrims zelf voor een (eventuele) reisverzekering te zorgen.
Bedevaarten in 2024 (voor zover bekend bij de webredactie; aanvullingen zijn welkom via redactie@aartsbisdom.nl):
- 15 juni Betuwse broederschap processie naar Kevelaer (er is ook een fietsbedevaart voor jongeren) (mailen kan ook naar: kevelaer.betuwe@gmail.com)
- 29 juli Broederschap van Kevelaer Amersfoort en ’t Gooi
- 7 augustus Parochie H. Gabriël (er zijn ook een fiets- en een wandelbedevaart)
- 20+21 augustus Broederschap Kevelaer ‘Zwolle en omstreken’ (Kevelaerlof op 13 oktober)
- 20+21 augustus Parochie H. Lebuinus (er is ook een eendaagse bedevaart op 6 september)
- 21+22 augustus Utrechtse Broederschap Onze Lieve Vrouw van Kevelaer (er is ook een fietsbedevaart van 20 t/m 23 augustus. Tevens mogen er weer grote en kleine misdienaars/acolieten mee, waarbij er voor misdienaars vanaf einde brugklasleeftijd en acolieten de mogelijkheid is om mee te fietsen met de fietsbedevaartgroep. Meer info: mevr. Wil van der Veldt: tel.: 06 19213859)
- 21+22 augustus Parochie St. Jan de Doper
- 24 augustus Twentse Processie Kevelaer (zie ook Facebook en de website van de parochie H. Geest)
- 1 september Broederschap van Kevelaer – parochie Maria Laetitia (wandelgroep, fietsgroep en een aantal auto’s)
- 5 september Liemerse bedevaart naar Kevelaer (parochie Sint Willibrordus)
- 6 september Broederschap van Raalte e.o. (met deelname vanuit de parochies H. Kruis, H. Lebuinus (er is ook een tweedaagse bedevaart op 20+21 augustus), St. Marcellinus en Emmanuel)
- 14 september Haaksbergse Processie (waaraan o.a. deelnemen de parochie HH. Paulus en Ludger, Oost-Achterhoek (er is ook een fietsbedevaart) en de parochie H. Geest)
- 5 oktober Arnhemse Broederschap O.L.V. van Kevelaer (plus: openingsviering op 12 mei, slotviering op 20 oktober, beide in Arnhem)
Nieuws
Agenda
Geen berichten over deze bedevaart gevonden.