Aartsbisdom > Nieuws > Gevangenen bezoeken: diakens bezoeken penitentiaire inrichting

Gevangenen bezoeken: diakens bezoeken penitentiaire inrichting

De diakenkring van het vicariaat Deventer bezocht met vicaris Cornelissen op 15 maart de Penitentiaire Inrichting ‘Ooyerhoek’ te Zutphen. Op voorspraak van diaken Ruud Wolthers, actief in het pastoraat in en rondom penitentiaire inrichtingen, kon met pastoraal werker Fons Flierman van de PI Ooyerhoek een afspraak gemaakt worden om de inrichting te bezoeken. Veel van de diakens kwamen tot de slotsom dat het bij de buitenwereld bestaande beeld van een luxe verblijf in een PI bijgesteld moest worden, zo schrijft diaken Fokke van Dalen over dit bezoek.

Van Dalen: “Het binnengaan als gevangene van een penitentiaire inrichting is geen warm onthaal. In de ontvangstruimte kun je al je eigendommen en kleding afleggen en vindt er visitatie plaats om te controleren of je in een lichaamsholte spullen naar binnen wilt smokkelen. Vervolgens word je geplaatst in een opname cel. Daar mag je wachten totdat je op cel wordt gebracht, daar word je ook geconfronteerd met de eerste gevoelens van verlatenheid, eenzaamheid en alleen gelaten zijn.”
Van luxe is in die cel vervolgens geen sprake: een cel is zo’n 3 meter breed en 4,5 meter lang. In de cel bevindt zich een bed, een bureau met eventueel een tv ter grootte van een kleine laptop en een toilet. Plus een prikbord voor je persoonlijke kaarten/brieven. De gedetineerden verblijven een groot deel van de dag, avond en nacht op cel.

De diakens spraken in de gevangeniskapel met drie gedetineerden. Vragen over geloof en detentie maar ook over de eigen veiligheid zorgden voor een open en levendige conversatie, aldus Van Dalen. Voor deze drie gedetineerden is de wekelijkse zondagviering een moment om naartoe te leven. Het contact in de viering geeft energie om de nieuwe week in het ritme van het gevangeniswezen in te gaan. Christus is raakbaar hier, zo spraken zij.
Diaken Van Dalen: “Ondanks het drukkende gevoel van de PI hebben we toch het gevoel dat het gesprek met de gedetineerden, de pastoraal werker en de bewaker niet alleen ons iets heeft gegeven, maar wij hebben met onze belangstelling hun ook iets kunnen geven. En dat is misschien wel waarom gevangenen bezoeken één van de zaligsprekingen is.”


Dit is een sterk ingekorte versie van het artikel van diaken Van Dalen. Het gehele verhaal verschijnt rond 14 april in de Paaseditie van bisdomblad ‘Op Tocht’.
Bestel hier alvast dit nummer (vermeld s.v.p. dat het gaat om ‘Op Tocht’ nr. 4) of neem een abonnement op ‘Op Tocht’