Aartsbisdom > Nieuws > Aartsbisschop Eijk besluit tot opheffing van Diakenopleiding

Aartsbisschop Eijk besluit tot opheffing van Diakenopleiding

Aartsbisschop W.J. Eijk van Utrecht heeft besloten om per 1 juli 2009 de Diakenopleiding Utrecht op te heffen. Hij heeft dit bekend gemaakt in een brief aan alle betrokkenen bij de opleiding, die dit jaar 25 jaar geleden werd opgericht. In deze brief gaat hij ook in op de redenen voor zijn besluit, dat “bij u en de vele anderen die bij de Diakenopleiding Utrecht betrokken zijn, gevoelens van pijn, teleurstelling en onzekerheid teweeg brengt,” zo schrijft hij.

Mgr. Eijk stelt in de brief allereerst vast dat “tot grote spijt van alle betrokkenen” moet worden geconstateerd dat het aantal roepingen tot het onbezoldigde permanente diakonaat in de afgelopen jaren in toenemende mate is achtergebleven bij de verwachtingen. Zowel in het vorige als in het zojuist gestarte studiejaar konden geen eerstejaars studenten worden verwelkomd. Daardoor is het aantal studenten aan de opleiding inmiddels tot zes gedaald. “In aanmerking genomen de hoeveelheid menskracht en middelen die jaarlijks zijn gemoeid met de Diakenopleiding Utrecht, rijst in een tijd van noodgedwongen reorganisatie en bezuinigingen in het Aartsbisdom Utrecht de klemmende vraag of voortzetting van deze diakenopleiding met slechts enkele studenten nog wel verantwoord is,” zo schrijft de aartsbisschop. Na rijp beraad heeft mgr. Eijk dan ook besloten om aan het eind van het lopend studiejaar (per 1 juli 2009) de opleiding op te heffen.

Diakenopleiding Bisdom Haarlem
Voor studenten die nu nog bezig zijn met de opleiding zal “een studieprogramma op maat worden ontwikkeld”, zodat zij hun opleiding kunnen afronden. Mgr. Eijk benadrukt in de brief dat zijn besluit om de Diakenopleiding volgend jaar op te heffen niet wegneemt dat hij overtuigd blijft “van de belangrijke betekenis van het bezoldigde en onbezoldigde permanente diakonaat voor het Aartsbisdom Utrecht.” Voor toekomstige studenten zal dan ook worden onderzocht hoe hun opleiding kan worden verzorgd in samenwerking met de diakenopleiding van het Bisdom Haarlem.
In overleg met de bisschoppelijk gedelegeerde voor de Diakenopleiding Utrecht, prof.dr. H.J.M. Schoot, is besloten om de jubileumviering van de opleiding die gepland stond voor 11 oktober 2008 niet door te laten gaan.