Aartsbisdom > Nieuws > Grote reliekenschat in Utrecht ontdekt

Grote reliekenschat in Utrecht ontdekt

In de oud-katholieke kathedraal van Sint Gertrudis het Willemsplantsoen in Utrecht is een bijzondere vondst gedaan: een reliekenschat. Kunsthistorica Anique de Kruijf ontdekte in een kastje achter het altaar enkele relieken van de heilige aartsbisschop Willibrord (658-739) en 1700 andere vereerde voorwerpen. De relieken van Willibrord zijn een stukje van zijn rib, een fragmentje van zijn pallium, en een stukje leer van z’n sandaal.

Elk bevinden zich in een glazen kokertje. Andere opmerkelijke menselijke resten zijn twee schedels, toegeschreven aan Sint Cunera en Sint Agnes van Rome. De Kruijf, specialist in middeleeuwse kunst van de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar middeleeuwse relieken in Gertrusdiskathedraal. Zij trof in drie kastjes aan de achterkant van het altaar 1700 voorwerpen aan. Momenteel worden de relieken wetenschappelijk onderzocht.

‘Stof zijt gij…’
De Kruijf heeft de voorwerpen geïnventariseerd en het boek ’Stof zijt gij…’ gemaakt dat gisteren is gepresenteerd. In de Gertrudiskerk is een kleine tentoonstelling ingericht met bijzondere relieken, overblijfselen van heiligen. De expositie duurt tot en met 13 september.
De meeste middeleeuwse kerken in Nederland hadden veel relieken, zegt De Kruijff. Die van de parochie Sint-Gertrudis zijn bewaard gebleven in een schuilkerk en in 1914 naar het hoofdaltaar van de kathedraal overgebracht. Het aantal van 1700 is wel heel veel, zegt De Kruijf. Volgens haar heeft alleen de Servaasbasiliek in Maastricht een grotere reliekenschat.
Of relieken als de schedel van Sint Agnes van Rome écht zijn? De Kruijf: “Dat weet niemand. Het is ook niet belangrijk. Als mensen al eeuwen geloven dat ze echt zijn, is dat voor ons genoeg.”