Aartsbisdom > Nieuws > Diakenwijding Jaap Scholten op 6 juni in Catharinakathedraal

Diakenwijding Jaap Scholten op 6 juni in Catharinakathedraal

Mgr. Eijk wijdt op 6 juni in de Utrechtse St. Catharinakathedraal door handoplegging en gebed Jaap Scholten (Sassenheim, 1959) tot transeunt diaken. Dit zal gebeuren tijdens de Eucharistieviering van 10.30 uur. Jaap Scholten zal op 7 november tot priester worden gewijd. Die dag wordt ook Marc Oortman (Haaksbergen, 1967) priester gewijd voor het Aartsbisdom Utrecht. Hij werd op 10 mei diaken gewijd door bisschop Van den Hende van Breda: Oortman ontving zijn opleiding en vorming op de priester- en diakenopleiding Bovendonk te Hoeven, die de opleiding verzorgt van oudere priester- en diakenkandidaten van verschillende bisdommen, ordes en congregaties. Jaap Scholten: “Het is best spannend allemaal, maar ik zie erg uit naar mijn wijdingen, eerst de wijding tot diaken op 6 juni en vervolgens mijn wijding tot priester in november, op het feest van de heilige Willibrord. Net als hij wil ik Christus en zijn Kerk dienen, door de blijde boodschap te verkondigen en de Heer present te stellen in een wereld die Hem hard nodig heeft.”

jaap-scholten

Scholten komt uit een katholiek gezin en werd al vrij jong door het geloof gegrepen: “Het geloof is voor mij altijd belangrijk geweest, maar dat gegeven leidt nog niet per se tot het priesterschap. Rond mijn 18de ben ik me meer in het geloof gaan verdiepen, vanaf die tijd ging ik ook wekelijks naar de eucharistieviering. Het geloof ging voor mij steeds meer betekenen en in die periode heb ik al overwogen of het priesterschap iets voor mij zou zijn, maar zo sterk was het gevoel niet en op een gegeven moment ben ik getrouwd en heb ik kinderen gekregen, wat ook een mooie roeping is.”
Tien jaar geleden overleed zijn vrouw en stond hij weer op een kruispunt in zijn leven. Hertrouwen behoorde natuurlijk tot de mogelijkheden, maar bij Scholten kwam de oude roeping, die twintig jaar eerder nog niet zo sterk was, weer naar boven. “In eerste instantie leek het me niet haalbaar: met drie kinderen moet er ook brood op de plank komen,” zo vertelt hij. “Maar voor die praktische bezwaren is uiteindelijk toch een oplossing gevonden. Ik herinner me nog dat ik rond Pinksteren in de eucharistieviering zat en hoorde: “Bid voor arbeiders voor de oogst.” Na de communie heb ik daar daadwerkelijk voor gebeden en ik merkte dat die vraag weer bij mij terug kwam. Kort daarop losten de problemen qua inkomen zich op. Vanaf dat moment kende ik geen twijfel meer en heb ik stappen ondernomen om priester te worden.”

Voor het gehele roepingsverhaal van Jaap Scholten, klik hier.