Kardinaal Simonis: ‘In Lourdes voel ik me weer kapelaan’
“Als bisschop mis je het pastorale werk. In Lourdes voel ik me weer kapelaan en heb ik eindelijk weer rechtstreeks contact met gelovigen.” Dat zegt emeritus-aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Simonis, in de jubileumuitgave van het Nederlands Lourdesmagazine. Het magazine heeft zopas een speciaal nummer uitgegeven bij gelegenheid van de 150ste verjaardag van de verschijningen in Lourdes, die dit jaar wordt gevierd.
Kardinaal Simonis was tot aan zijn emeritaat, afgelopen januari, binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor bedevaarten. In die hoedanigheid begeleidde hij jaarlijks Nederlandse pelgrims naar Lourdes. In het interview met het tijdschrift Lourdes geeft de kardinaal toe dat hij eigenlijk niet zo’n reiziger is en dat zijn eerste bezoek aan Lourdes met een collega-priester zelfs tegenviel. “We waren er echt als toerist en ik dacht: is dit het nu? Pas toen ik bisschop werd en ik elk jaar de bedevaart van binnenuit meemaakte, ben ik Lourdes heel anders gaan beleven”. Inmiddels is kardinaal Simonis een trouwe pelgrim geworden. Ook nu hij met emeritaat is , wil hij graag Lourdes blijven bezoeken: “En als het niet meer lopend gaat, dan maar in een rolstoel’.
De kardinaal is één van de mensen die in de speciale jubileumuitgave van het Lourdesmagazine vertellen over hun ervaringen met de Zuid-Franse bedevaartsplaats. Andere bekende Nederlanders die aan het woord komen zijn onder meer oud-premier Dries van Agt, tv-presentator Leo Fijen en europarlementariër Maria Martens.
Bernadette Soubirous
Het tijdschrift gaat verder uitgebreid in op de gebeurtenissen in Lourdes in 1858, toen het meisje Bernadette Soubirous in een grot een verschijning van een ’mooie dame’ kreeg. De ’dame” maakte zich later bekend als de ’Onbevlekte Ontvangenis’, waardoor Lourdes uitgroeide tot één van de grootste en bekendste katholieke bedevaartplaatsen ter wereld.
De Vlaamse pater Mark Kemseke, die in Lourdes verantwoordelijk is voor de Nederlandstalige pelgrims, omschrijft in het tijdschrift onder welke omstandigheden de verschijningen in 1858 plaatsvonden en welke boodschap Lourdes anno 2008 wil uitdragen. Ook wordt ingegaan op redenen die pelgrims kunnen hebben om een bedevaart naar Lourdes te maken.
Verder gaat het tijdschrift op zoek naar de persoon van Bernadette Soubirous, die na de verschijningen intrad bij de zusters van Nevers en haar ’grot’ nooit meer terugzag. De jubileumuitgave van het tijdschrift Lourdes beschrijft verder de ontwikkeling van Nederlandse bedevaartsorganisaties sinds 1883. Ook wordt een blik geworpen op de vele Lourdesgrotten die in de loop der jaren in Nederland zijn verrezen. Tenslotte komen ook pelgrims en vrijwilligers aan bod, die vertellen waarom ze elk jaar opnieuw een bedevaart naar Lourdes willen maken.
Van maandblad naar kwartaalmagazine
Het tijdschrift Lourdes werd 85 jaar geleden opgericht door de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in Cadier en Keer (bij Maastricht). De overste van het klooster kwam uit het bisdom Lourdes en had Bernadette persoonlijk ontmoet. Het tijdschrift verscheen destijds als maandblad onder de naam “Stemmen van Lourdes”. Later werd het blad overgenomen door de vier officieel erkende Nederlandse bedevaartorganisaties. De laatste decennia verschijnt het blad in een oplage van ongeveer 10.000 stuks als kwartaalmagazine onder de naam “Lourdes”.
Het tijdschrift doet verslag van de Nederlandse bedevaarten naar Lourdes met fotoreportages, interviews, reisverslagen en nieuws uit het heiligdom. De jubileumuitgave is in een extra grote oplage verschenen en wordt dit jaar uitgereikt aan alle Nederlandse pelgrims die naar Lourdes gaan. Een proefnummer bestellen kan via: 073 6818129.